Tinejdžeri i mršavljenje

tinejdzeri i debljanjeProces mršavljenja kod tinejdžera sličan je mršavljenju odraslih, međutim treba imati na umu da postoje i neke bitne razlike. S obzirom da tinejdžeri još uvijek rastu, osobito je važno da težinu gube isključivo kroz vježbanje i pravilnu prehranu, dok treba izbjegavati bilo koji oblik ekstremne dijete.

Iako je pretilost kod mladih u današnje vrijeme rasprostranjenija nego ikada prije, izuzetno je važno imati pravilan pristup i znati odvagnuti prednosti i moguće rizike prilikom reduciranja prekomjerne težine kod tinejdžera.

U odnosu na odrasle osobe tinejdžeri obično imaju bolji metabolizam. Tijelo koje se razvija i raste zahtijeva više kalorija nego što je to slučaj kod odraslih. Međutim sjedilački način života i često konzumiranje namirnica s velikom količinom jednostavnih šećerima i zasićenih mastnoća stvorili su današnju teen populaciju s visokim postotkom pretilih mladih ljudi.

Želim smršaviti – brzo!

Za borbu protiv rastućeg broja s prekomjernom težinom povezanih zdravstvenih problema u tinejdžerskoj populaciji, važno je djecu od najmanjih nogu obrazovati o pravilnoj prehrani i važnosti svakodnevnog vježbanja.

Jedna od pojava tipičnih za tinejdžere je to da kada odluče nešto učiniti po pitanju viška kilograma, žele taj problem riješiti što prije. To je, međutim, ujedno i najlošiji mogući pristup. Ako ste tinejdžer s viškom kilograma, prva stvar koju biste trebali učiniti je postaviti realne ciljeve. Pri tome će zasigurno pomoći razgovor s liječnikom koji će Vam utvrditi trenutni status težine i masnog tkiva, te realno odrediti idealnu težinu i najbolji način kako ju postepeno i na zdrav način postići. Gubitak 2 do najviše 3 kilograma tjedno ostvariv je cilj, nemojte težiti bržem mršavljenju od toga.

Važnost pravilne prehrane

Također, imajte na umu da je osim gubitka težine jednako važno i postignutu zdravu težinu održati. A to je u svakom slučaju lakše kada do željene težine dođete polakše, uz istovremeno usvajanje zdravijih prehrambenih navika.

pretilost  kod mladih Ako Vaša težina još nije prešla neku alarmantnu granicu ali počeli ste primjećivati da se pomalo debljate, pokušajte za početak obratiti pažnju na prehranu. Možda ćete primjetiti da značajnu količinu kalorija svakodnevno popijete u sokovma. Izbjegavanjem gaziranih i negaziranih sokova te češćim pijenjem obične čiste vode na jednostavan način možete znatno smanjiti unos kalorija. Pogledajte koju količinu šećera konzumirate kroz razne slatkiše, koliko zasićenih masti nakupite jedenjem čipsa i sličnih grickalica. Najvažnije od svega – izbjegavajte “prazne kalorije”, tj. hranu bogatu kalorijama a bez hranjive vrijednosti, vitamina i minerala.

Sport, vježbanje, ples, kretanje, gibanje…

Uz praviln(ij)u prehranu, drugi ključni aspekt kod tinejdžerskog mršavljenja je svakodnevno vježbanje. Iznimno je važno za mlade da se uključe u neki oblik tjelesne aktivnosti koja će osim potrošnje viška kalorija pomoći pravilnom razvoju mišića i tijela općenito.

Tinejdžeri i mršavljenjeVježbanje ne mora nužno biti trčanje ili drugi oblik sporta. Kalorije možete otopiti i kroz svakodnevne brze šetnje ili ples. Klizanje ili sanjkanje zimi ili kupanje ljeti odlični su načini potrošnje viška kalorija.

Što god izabrali – poanta je da dignete guzu ispred kompjuera i da se pokrenete. Ako bilo koji oblik vježbanja usvojite kao dnevnu rutinu, a pogotovo ako pri tome i pripazite na prehranu, smanjite slatkiše, čips, Fantu i Colu, ubrzo ćete vidjeti ne samo da je vaša idealna itekako dostižna, već ćete ju postići brže i lakše nego ste i pretpostavljali.

Komentiraj

*

*

/* /*]]>*/